Γιατί το MDF είναι τόσο δημοφιλές;

24 Οκτωβρίου 2022

Γιατί το MDF είναι τόσο δημοφιλές;

Η πιο κοινή αντίληψη όταν πρόκειται για επιλογή μεταξύ ξύλου και MDF είναι πως το μασίφ ξύλο υπερτερεί σε όλα.

Θεωρείται το πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό υλικό, ενώ η σανίδα MDF λογίζεται ως μια φθηνή εναλλακτική λύση, κατώτερης ποιότητας.

Παρά τη δημοφιλή αυτή πεποίθηση, το ξύλο δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το MDF μπορεί να είναι ιδανικότερο.

Το πλήρες όνομά του είναι Medium Density Fiberboard και πρόκειται για έναν τύπο επεξεργασμένου ξύλου καθώς περιέχει ίνες ξύλου, ρητίνη και κερί.

Θεωρείται συχνά ένα επίπεδο πάνω από το κόντρα πλακέ, είναι πιο πυκνό, πιο ανθεκτικό και έχει σχεδόν τόσες εφαρμογές όσες και το μασίφ ξύλο.

Στις οικίες, το MDF επιλέγεται κυρίως στην κατασκευή πορτών κουζίνας, ντουλάπας και μπάνιου. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό.

Το MDF, όπως και το ξύλο, συστέλλεται και διαστέλλεται στις διακυμάνσεις της θερμοκρασία και της υγρασίας.

Σε αντίθεση όμως με το ξύλο, το MDF είναι πιο ανθεκτικό σε αυτές και δεν αλλάζει μορφή, ούτε ραγίζει. Αυτό συμβαίνει γιατί το πάνελ, χάρη στη δομή του, κινείται ως μονάδα.

Επίσης, λόγω του ότι είναι κατασκευασμένο από πολύ λεπτά σωματίδια, δεν έχει εμφανείς κόκκους. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα ένα καλύτερο και πιο ομαλό φινίρισμα.

Είναι πιο εύκολο στην μορφοποίηση. Η δομή του είναι τέτοια που μπορεί να κοπεί και να χαραχθεί σε πολλά σχέδια και μορφές.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η ανθεκτικότητά του σε χτυπήματα και πιέσεις ενώ, παράλληλα, δεν σκεβρώνει όσο η μελαμίνη. Έτσι, είναι ιδανικό για έπιπλα των οποίων η χρήση μπορεί να ταλαιπωρήσει το υλικό κατασκευής (πχ βιβλιοθήκες, ντουλάπες).

Διατίθεται σε μεγαλύτερα μεγέθη από ότι το μασίφ ξύλο. Εάν έχετε ένα έργο που απαιτεί μια μεγάλη επιφάνεια χωρίς αρμούς, το MDF είναι η προτεινόμενη επιλογή.

Τέλος η χαμηλή τιμή, για όλα τα παραπάνω οφέλη, είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του υλικού αυτού έναντι άλλων.

Γιατί το MDF είναι τόσο δημοφιλές;
Ξύλο MDF